South Africa Day 1 & 2

Als ik deze blogpost schrijf is het zondagochtend 8u en zit ik op het terras van mijn lodge met het meest fantastische uitzicht. Ik ben al enkele dagen in Zuid-Afrika en ik was zo overweldigd door alle indrukken, uitzichten en ervaringen dat het even geduurd heeft om alles te laten bezinken.

I am writing this blogpost on a sunny sunday morning while I sit on the balcony of my lodge, enjoying the most spectacular view. It’s my third day in South Africa and the aim was to do some daily blogposts, but I was so overwhelmed by all the wonderful experiences I’ve had the last couple of days, that I just didn’t get a moment to collect them into a blogpost. Let’s do a little rewind to the day I’ve arrived.groene bomenEindelijk aangekomen in Zuid-Afrika! Twee vluchten en 17 uur later word ik opgewacht door het African Horse Safari team op de luchthaven van Johannesburg. Het regent een beetje maar mijn bagage heeft het ook gehaald dus we vertrekken vol enthousiasme naar onze lodge. Na iets meer dan 3uur rijden langs wegen die je best Europees kan noemen, hebben we zelfs de eer om even in de Zuid-Afrikaanse file te staan. (!!)  Onderweg naar onze lodge was het meteen prijs, een ganse familie apen stak ineens de weg over, gevolgd door een wrattenzwijn (Pumba uit de Lion King) en enkele antilopen.

Finally arrived in South Africa! After a 17 hour flight with a layover in Istanbul, I’ve made it (and so did my luggage) YES! It’s a little bit rainy, but I am so excited I don’t mind. Today is my first day in South Africa and I am already in love with this country! The lovely marketing lady from African Horse Safaris picked me up at the airport and after a 3 hours drive we arrived at our lodge. During our drive, I had my first “Hakuna Matata moment”, because I saw a family of baboons crossing the railway,as well as a Pumba (the warthog) and some beautiful antelopes. green grassOnze verblijfplaats is zonder overdrijven één van de mooiste plekjes ter wereld. Ant’s Hill in Vaalwater. Ik geef je later een uitgebreide kijk in onze lodge met eindeloos zicht. Vandaag staat er verder weinig op het programma, even de locatie verkennen en daarna dineren bij zonsondergang.

Let’s talk about the lodge at Ant’s Hill; a place you have to go once in your life. The pictures don’t do it justice! Absolutely stunning lodge and an amazing view. I will do a comprehensive room tour tomorrow.  It’s a little bit rainy but I am sitting on the couch with some whistling birds at the background. Very content. Tomorrow we will start our horse safari but now for now it’s time for drinks and a great diner!swimming pool Dag 2

Echt waar, als je één reis mag kiezen in je leven die je zeker moet gedaan hebben, is het deze wel! Het woord “aanrader” is een understatement. We vertrokken vanmorgen om 8u op onze eerste safari te paard. Mijn groep bestond uit echte pro’s waarvan sommige hier zelfs al voor de 15de keer kwamen. Nu als ik dit schrijf, kan ik dat begrijpen, want dit was zonder overdrijven één van de meest exclusieve en indrukwekkende dagen in mijn leven. Mijn “pelskind” deze voormiddag was Lulu, een grote zwarte ruin die – ik moet toegeven – best een carrière zou kunnen maken in de dressuursport. Zijn looks waren alvast dik in orde! De paarden zijn hier allemaal enorm goed verzorgd en het tuig past perfect. Onze ranger had het steeds over “1 regel” , namelijk gewoon loslaten. Dus hier stond ik dan, met mijn dressuur mindset en euhm… losse teugels :).

Day 2

Second day in South Africa. We woke up at 7 o’clock, before a delicious breakfast and setting out on our first horse safari.  My ride for the day was Lulu, a big black gelding and a real sweety. I was in a group with all the pro’s, some of them are here for the 15th time !! Can you imagine? The approach to horse riding is completely different in South Africa, way more relaxed, loose reins and you just go with the flow. As a dressage rider, I am used to controlling the horse’s movements all the time, but after one second with Lulu, I was thinking “whatever”, just go with the African swing.Safari HorsesNa amper 5 minuten stonden we al midden in een groep giraffen, die duidelijk niet onder de indruk waren van onze aanwezigheid. Dus op mijn bucketlist kan alvast een “check” staan achter giraffeselfie :). Je kan Zuid-Africa absoluut niet vergelijken met Europa op vlak van paardrijden, de paarden zijn enorm relax en bewegen zich op de meest hobbelige wegen vol stenen, met het grootste gemak. Berg op, berg af alsof het geen moeite kost. (Giraffenselfie samen met Isabel van African Horse Safaris)

After 5 minutes we were in the middle of a group of giraffes, truly impressive! The giraffes were so used to the horses and we even had time to take the best giraffe selfie ever! It didn’t take long before we were cantering, it was just amazing to canter for such a long time. I am used to turning around after 60 meters in the dressage arena 🙂 (Giraffe selfie together with Isabel from African Horse Safaris)Giraffe Horse safari Zebra Neushoorns / Rhinos rhinoZebraZebra Onderweg zijn we gestopt bij Ant’s Nest, een soortgelijke lodge die eveneens in eigendom is van Ant (de man in de jeep op voorgaande foto). Weer maar eens een prachtige accommodatie met dito zicht. Ik geef jullie later een zeer uitgebreide videotour van Ant’s lodges.

We rode for 3 hours and already we’ve seen so many animals; zebras crossing the road only 2 meters away, a family of rhinos with a baby one, impalas, warthogs, kudus, a cobra, some dung beetles, roan antelopes, elands, wildebeest and mongoose. Truly impressive and one of the best experiences ever! We made a little stop at Ant’s Nest, the sister lodge, a wonderful place with equally as amazing views. (will give you a full video tour later)Equestrian Lifestyle Blog Op de terugweg ruilden we de paarden in voor een jeep en hebben we nog een stukje off road safari gereden. Het meest indrukwekkende moment was wanneer we de paarden afzadelden en deze gewoon terug de natuur inliepen. Daar ging mijn Lulu!

On our way back, we swapped the horses for the jeep and did some off road safari. The most wonderful thing to see was when we took the saddles off, the horses could run free in their natural habitat, back to the stables. That’s what equestrian lifestyle is all about.horseTerug aangekomen in de lodge stond er een heerlijke lunch klaar en – ikgahetnogeenszeggen – een prachtig uitzicht.

Once we got back to the lodge, a delightful lunch was served. Lunch with a view of course!view of the world

The best is yet to come so keep an eye on the blog!

Intrigued?  African Horse Safaris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *